Trogir, tisućljetni grad u srcu Dalmacije

Trogir se smjestio u središtu Dalmacije, na jadranskoj obali. Zbog pozicije i prirodne zaštićenosti, njegova je luka omiljena destinacija za nautičare. Brojne znamenitosti poput gradova Dubrovnika, Šibenika, Zadra i nacionalnih parkova nalaze se u radijusu od svega nekoliko stotina kilometara.

Kako je od zračne luke Split udaljen svega 5 kilometara, a od izlaza na autocestu 15 kilometara, od kud krenuli da krenuli nijedno mjesto, ni jedna luka, ni jedan otok nije dovoljno daleko od Trogira da bi ga se moglo izbjeći. Pridodaju li se tome svi oni sunčani dani, eto idealne destinacije za avanturističko istraživanje Dalmacije, lijeni odmor, bijeg od kopna i lutanje po njegovom akvatoriju.

Grad kulture

Istina, Trogir često nazivaju „gradom spomenikom". Katedrala Sv. Lovre s Radovanovim portalom, kula Kamerlengo, Gradska vrata, palača Čipiko, Gradska vijećnica, crkva sv. Nikole, muzej, pinakoteka, zbirka umjetnina Kairos samo su neke od znamenitosti ovoga grada. Uostalom, pa i UNESCO je ustvrdio:

„Trogir vrijedi, Trogir je svjetska baština. Ali, ne osvrćite se samo za kamenom. Osvrnite se za duhom skrivenim u tom kamenu. Osvrnite se za svim onim graditeljima, arhitektima, umjetnicima, mecenama, svim onim pričama koje su u pozadini tog kamen, a koje su Trogir stvorile i očuvale minulih stoljeća".

Grad zabave i gastronomije

Barovi, konobe, restorani, suvenirnice, trgovine, kutak za jazz, kutak za tradicionalnu glazbu, kutak za zabavnu glazbu, kazalište i glazbeni festivali...

Da, sve je to zabava. Raznovrsna. Šarolika. Zanimljiva. Ali, život grada kreće iz tri točke: tržnice, rive i pjace. Tu je strast, tu su vibracije. Ukratko, tu zabava i počinje...

Grad nisu samo spomenici i povijest. Grad su svi mirisi i boje, okusi i zvuci, sva ona savršena jela što su stoljećima nastajala ispreplitanjem raznih gastronomskih utjecaja.

Trogirska gastronomija je definirana laganom mediteranskom kuhinjom: ribom, školjkama, plodovima mora, obiljem maslinovog ulja, sirom, pršutom, raznovrsni mesnim jelima.

Ali, lokalni identitet priskrbile su joj dvije delicije: trogirska pašticada i trogirski rafijol. Najbolje ih je kušati kroz prizmu dviju dalmatinskih institucija: konobe i marende. I pritom ne zaboraviti autohtona vina: bijeli pošip, crni babić, postup, faros i mnoge druge.

KONTAKT

Hrvatskih žrtava 133
21220 Trogir
Telefon: +385 21 880 601, 880 602
Fax: +385 21 880 553
E-mail: booking@hotel-bavaria.hr
Web: www.hotel-bavaria.hr

PLAĆANJE

paypal button

DRUŠTVENE MREŽE

tripadvisorIcon

You are here

We use cookies to improve our website and your experience when using it. Cookies used for the essential operation of the site have already been set. To find out more about the cookies we use and how to delete them, see our privacy policy.

I accept cookies from this site.

EU Cookie Directive Module Information